2009. március 22., vasárnap

Dark Angel - Sötét angyal

"Girls kick ass!"



dark_angel-max

A Titanic világsikere után James Cameron úgy döntött, hogy a tévés iparban is kipróbálja magát, s így megalkotta az azóta scifi-legendává váló Dark Angel-t. Ez így akár egy szép esti mese kezdete is lehetne, sőt a folytatás is emlékeztet a mesék világára, hisz itt is van egy csúf gonosz mostoha, nevezetesen a sorozatot a második évad végén beszüntető Fox csatorna.


A mesének itt vége is, de akit érdekel, az olvasson tovább, hogy megtudja: mi az oka annak, hogy több évvel a cancel után is rajongók milliói tüntetnek évről évre a folytatásért, hogy mi volt az, ami az addig csak kis csinoskaként kezelt Jessica Alba-t megindította a világhír felé, és hogy mi erről itt miért nem tudunk szinte semmit.


Tehát azt már említettem, hogy a sorozat ötlete James Cameron agyából pattant ki, és mint ilyen, szinte természetes, hogy a jövőben játszódik. A Terminátor filmekkel ellentétben itt a világégés elmaradt, de azért Amerika így is jól megkapta. 2009. júniusában néhány terrorista atombombát robbantott az USA felett és így minden számítógép memóriája az utolsó bitig törlődött, hazavágva ezzel a világ önjelölt urainak a gazdaságát. 2019-re (a sorozat jelenidejére) a harmadik világ szintjére süllyedt az egész ország. (Hogy a világ többi részére milyen hatással volt a „Lökés”, arról nem szól a fáma, de hát van az amcsikon kívül más is a világon?)


No, azért a fegyverkezés továbbra is folyik gőzerővel: egy még bőven a 20. században elindított katonai project keretében, az őssejt-kutatásban és minden egyéb hasonlóban elért sikereken felbuzdulva, emberi és állati DNS keresztezésével (elég sok kudarc után) végre sikerül létrehozniuk a tökéletes katonákat. Azonban 12-en közülük valahogy nem igazán értékelték a katonás fegyelemmel való nevelést, meg az esetleges betegségek következményeként várható élveboncolást és így úgy döntöttek, hogy megszöknek. Ez 2009-ben, épp a „Lökés” évében - de még annak megtörténte előtt - sikerült is nekik.


Az egyikük Max (Jessica Alba), aki felnővén Seattle-ben él és dolgozik egyszerre két állásban. Nappal egy biciklisfutár szolgálatnál, éjjelenként pedig betörőként. Robin Hood módjára elvesz a gazdagoktól, hogy aztán a szegényeknek - magának, a barátainak és a 11 szökött társát kereső magánnyomozónak - adhasson. Nyugodtan csordogál is az élete ebben a mederben, egészen addig, amíg egy betörés során össze nem ismerkedik az ország lelkiismereteként működő Logan Cale-el (Michael Weatherly). Meglátni és megszeretni egymást egy pillanat műve számukra, beismerni is ezt azonban talán egy egész élet alatt sem sikerülne. Mindenesetre megegyezésre jutnak: Max segít Logan-nek lebuktatni a rosszfiúkat, Logan segít Max-nek megtalálni a társait.


A történetet több minden is bonyolítja, többek közt az, hogy Max létrehozói nem veszik a legjobb néven, hogy az elmúlt tíz évben hiányzott az eligazításokról, továbbá, hogy nem csak ők szeretnék őt a soraikban látni.





dark_angel_cast

A sorozat igazi ereje nem az alaptörténetében rejlik, mert azért az alapjában véve nem túl eredeti (bár egy plágiumpert így is megélt, igaz, nyertesen), hanem a kiváló történetvezetésben, a remekül kidolgozott karakterekben és az őket megformáló színészekben (az azóta mozisztárrá vált Jessica Alba, az NCIS-el nálunk is befutó Michael Weatherly, a Supernatural sztárja, Jensen Ackles és a többek közt a Hair-ből is ismert nagy öreg John Savage).


Ügyesen elegyítették benne a drámát, akciót, sci-fi-t, humort, thriller-t és romantikát. Bár nincs agyon csűrve-csavarva, azért mégis megdolgoztatja az ember agyát, de mégis amikor a húzósabb részek jönnek, mindig elsütnek egy apróbb poént, amivel enyhítik a feszültséget, azonban nem teszik komolytalanná a történetet és nem is törik meg a lendületét. Töltelékrész szinte nincs is a sorozatban, bár nem minden rész viszi előbbre a történetet, de mégsem érezni egy percig sem, hogy egy helyben toporogna. A romantikus szálat is ügyesen oltották bele a sztoriba, egy percig sem teszi csöpögőssé, vagy ahol talán mégis úgy tűnhet egy pillanatra, hogy igen, ott gyorsan kiderül, hogy ez is csak a drámai szál fokozására szolgált.


A sorozat különlegessége, hogy úgy tud az életről szólni, hogy egy merőben fiktív – bár igaz, hogy nagyon könnyen megvalósulható - helyzetbe helyezi a szereplőket. A cancel egy széria esetében sem jöhet jókor – bár mindenkinek megvannak a jelöltjei, hogy mik azok, amiket már nem szeretne a TV képernyőjén látni – de a Dark Angel esetében ez különösen igaz. A második évad vége felé kezdett igazán begyorsulni a történet, egyre több kérdés került megválaszolásra olyan módon, hogy azok csak még több kérdést vetettek fel, és bár szerencsére nem cliffhangerrel fejeződött be a szezon, és azzal együtt az egész sorozat, azért minden rajongóban hatalmas űrt hagyott.


Habár több pletyka kapott szárnyra a sorozat beszüntetésének okát illetően, de az igazi indok, az, hogy a Fox drágának találta a forgatási költségeket a nézettséghez képest. Persze az adott műsorsávban azóta sem képesek produkálni a DA nézettségét, de ez már csak azt mutatja, hogy ők is tévedhetnek – de még hányszor!


Véleményem szerint talán az lehetett a baj, hogy a DA egy picit megelőzte korát. Amikor forgatták még nem volt más mozifilmes technikával gyártott nagy költségvetésű sorozat. Mostanra már talán nem akadnának fönn az akkori gyártási költségeken.


És bizony, ha az USA-ban megelőzte a korát, akkor ez nálunk hatványozottan igaz! Pont abban az időben kezdte sugározni a közszolgálati TV, amikor az összes csatorna tele volt szappanoperákkal és így az emberek elég nagy része rettenetesen ki volt ábrándulva a sorozatokból. Ezen kívül természetesen az sem tett túl jót a nézettségének, hogy pont az m1 adta, amit sokan elvből nem néztek-néznek, mondván, hogy ott semmi értelmeset nem adnak. És ha ez még nem lenne elég, még a megfelelő promózás is hiányzott. Gondoljunk bele, “ezek” a világ legismertebb akciószériájának (24) is jó időre betették nálunk a kaput, hát még egy olyan sorozatnak, ami még a harmadik évadot sem érte meg. Hát valahogy így tették nálunk parkolópályára a Dark Angel-t.


Általában nem érdemes ilyesmivel dobálózni, de a színvonalat igazolandó, én most idecitálom, a Fox internetes oldalán megszavaztatták a látogatókat, hogy melyik sorozatot szeretnék, hogy újrainduljon, és magasan a Dark Angel nyert, egy másik nagy sorozatos portálon pedig abban a kérdésben aratott fölényes, már-már irreálisan nagy győzelmet, hogy melyik már nem sugárzott sorozat hiányzik a legjobban a TV képernyőjéről. Ezen kívül a Jessica Alba által játszott Max-et beválasztották minden idők 20 legjelentősebb sci-fi karaktere közé. És ezek csak az elmúlt egy év termései, jelzem a sorozatot 2002-ben cancellálták!


Magyarországi rajongói ezért is munkálkodnak azon, hogy legalább egyszer adják le nálunk is rendes körülmények között az egész szériát. Aki még nem látta, annak csak ajánlani tudom. Egészen biztos, hogy az elmúlt évek egyik legjobb sorozata a DA, és cancel ide, cancel oda, bűn lenne kihagyni.


Aki még több infóra kíváncsi a sorozattal kapcsolatban, az pedig csekkolja a magyar Dark Angel honlapot.



Megj.: A cikk a Sorozatjunkie.hu részére íródott, de gondoltam mivel az én szerzeményem, nem plágium, ha itt is közlöm.

Share/Bookmark

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése